Auteur
De vraag of een verkoper van vastgoed btw-ondernemer is of niet komt in de praktijk regelmatig voor. Recent zijn er een aantal uitspraken verschenen waar de praktijk rekening mee moet houden. Uit deze zaken blijkt dat de exacte feiten van de casus doorslaggevend zijn. De grens tussen wel en geen btw-ondernemerschap is dun. Wanneer verkoper acties onderneemt om verkoop mogelijk te maken is al snel sprake van btw-ondernemerschap. Zolang enkel het eigendomsrecht wordt uitgeoefend, alleen verkoop, is geen sprake van btw-ondernemerschap.
Verkoper had woningen laten slopen, nutsvoorzieningen aangelegd, archeologisch bodemonderzoek laten verrichten, de toegangsweg naar de kavels verhard, een molen overgedragen aan een molenstichting en de gemeente bereid gevonden bebouwing van de kavels toe te staan.
Verkoper had actief stappen gezet om bebouwing mogelijk te maken: ondernemerschap voor de btw.
Verkoper had een bureau ingeschakeld om de vereiste acties voor verkoop te ondernemen, stukken op te stellen om het bestemmingsplan te wijzigen én verkoper had de gemeente actief benaderd om het bestemmingsplan te wijzigen.
Verkoper had actief stappen gezet om bebouwing mogelijk te maken: ondernemerschap voor de btw.
Dit betrof de verkoop van vastgoed dat na de beëindiging van het bedrijf nog een aantal jaren was verhuurd aan een derde. De verkoop van dit vastgoed werd gezien als laatste handeling van de onderneming. Dus eveneens ondernemerschap voor de btw bij verkoop.
De adviseurs van Basalt hebben veel ervaring op dit gebied. Meestal gaat het om maatwerk en zijn de belangen bovendien groot. Graag assisteren wij u dan ook bij dergelijke vraagstukken. Laat het ons weten als wij met u mee kunnen denken.